Hoppa till sidans innehåll

Mikael Hallgren summerar några intensiva veckor

26 AUG 2012 21:28
Det har varit några cykelrika veckor hos familjen Hallgrens. Bilen har rullat upp till mestadels dalarna och tillbaka som ett pendeltåg på diverse tävlingar.
  • Skapad: 26 AUG 2012 21:28

 

Mikael Hallgren sammanfattar en rolig cykelmånad plus lite till:

 

Det krisar sig ibland, men det vänder alltid

Jag hade inte några som helst tankar på cykel efter den tunga vår jag mötte. Hade knappt lust att röra springaren i garaget. Sälja låga nära… Efter en segdragen hjärnskakning i våras, diskbrock under vintern, och ett post-operationskrångligt knä trodde jag att jag skulle bli satt på hemmet vilken dag som helst  :-)  Efter Borlänge Tour i våras blev min träningsmängd nästan noll. Zip. Zero. Byta springarna mot rollator? Varför inte, det finns riktigt sportiga sådana numera :-)

Men i höjd med någon välförtjänt veckas vila på semestern började det bulta i vinnarskallen och i träningstarmen. Inte skulle jag kasta in handduken när Cykelvasan låg inför dörren? Jag var ju ändå anmäld och klar i tävlingsklassen. Men skulle jag hinna komma i form på mindre än 5 veckor? Det skulle bli tajt, men med en bra plan och mycket rutin i bagaget skulle det kanske gå så pass att jag i alla fall skulle slippa se ut som jag stod still på Cykelvasan. Medan jag hamrade på vår altan hamrade jag samtidigt i huvudet upp en plan över hur jag skulle lyckas med att inte misslyckas…

Jag fick bra veckor med en massa sköna regniga pass, getinstick och avasfalterade vägar :-) Med ett snitt på 8-10 timmar i veckan såg det ut att kunna gå vägen.

 

I fädrens spår - Cykelvasan

Med bilen fullpackad med det bästa supportteamet gav vi oss av till stugan i Sälen för att avnjuta en eftermiddag i Lindvallen bland alla andra cykelfjantar och sen en skön middag i stugan med familjen. Märkte ni att det inte regnade?! Det märkte jag. Amazing! Kvällen blev nästan tidig efter allt dubbelkollats tre gånger och körschemat med 96km banprofil pluggats in och lagts i ficka.

Att vakna tidigt i Sälen en sommarmorgon får en att tänka på varmt te, brasa, film, skön filt och en rejäl innesittardag. Så även denna morgon. 12 grader, dimma och allmänt ruggigt. Efter allt morgonbestyr med toalett, klädval, toalett, linement, toalett, mat osv så var vi på G. Det märks att Cykelvasan vuxit sen förra gången. Cirka 12500 startande totalt i overifierade siffror. Cirka 10000 skulle starta idag, och organisationen hade gjort ett kanonjobb med allt. Även om det inte var lätt att vara bilist i alla lägen…

Med cykeln i fållan var det bara att invänta starten och välja hur påpälsad jag skulle vara. Kortbyxa och kortärmat eller skoteroverall? Kortkort. Alltid kortkort. Eller hette det kalltkallt?

Starten var allt från lugn och sansad och jag gav allt i stigningen för att hitta en bra klunga. Jag gick på rött i cirka en halvtimme för att sen bosätta mig i en bra klunga som det var bra fart i. Fort gick det. Varmt blev det. 50-60 på de lättåkta grusvägarna var inte ovanligt i år heller. Vurporna infann sig också för en del, tyvärr.

Loppet gick nästan efter förväntningarna, matschemat och tempot hölls som planerat. Fick dock betala priset att gått på rött så länge i startbacken redan vid Evertsberg. Men några gels och en övermängd vatten skrämde bort krampkänningarna och väckte knoppen. Ingen tid fanns att stanna i kontrollern förutom ett snabbstopp att fylla en flaska.

 

vasa_mh2
Foto: Jenny Hallgren     De sista tre milen ska snart inledas

 

De sista tre milen är sett ur ett skygglappsperspektiv. Det gick snabbt, det var trångt och det krigades hela tiden om platser långt fram i klungan. Sista milen gick nog alla på rött, jag började åter känna krampen och kriget om platser blev hårdare ju smalare det blev. Till slut hade mina lår slitit klart. De gjorde patron ur. Med 1500m kvar till mål! -Ni kan ju inte ge upp nu! Skrek jag tyst för mig till träpåkarna som inte ville veva längre.

Men hjärnan vann, benen fick spurta och jag fick en välförtjänt ståplats efter mållinjen. Underbar känsla även denna gång att få mosa in i Mora över mållinjen med familjen väntandes.

Resultatmässigt då? Topp hundra var ju målsättningen om jag inte nämnt det innan… Nu hoppar jag över alla bortförklaringar som jag har på lager :-) De hundra första gick in på under tio minuter efter segraren, det skvallrar om högt tempo och stora klungor! Jesper Dahlström vann på 2:47. Jag landade på 3:20, på 481a plats. Inget att skryta med. Men jag är nöjd ändå med min instats! Snittet över de 96km låg på cirka 30km/h. Hade omöjligt kunna gått hårdare i år. Men nästa år, då jäv**ar. Som man brukar säga :-)

Mora-support
Foto: Jenny Hallgren                Bästa supporten!

Och vilket supportteam jag har! Det var inte mer än rätt att de fick leka av sig dom också.
Vi spenderade halva söndagen i Lindvallen Bikepark. Bilderna talar för sig själva…

 

Lindvallen Bikepark med Albin och Lucas Hallgren
Foto: Mikael Hallgren         -Albin över ett hopp

 

Lindvallen Bikepark med Albin och Lucas Hallgren
Foto: Mikael Hallgren         -Lucas satsar!

 

Lindvallen Bikepark med Albin och Lucas Hallgren
Foto: Mikael Hallgren           -Albin över bilhoppet

 

Lilla Finnmarksturen

Efter Sälen passade vi på att åka upp till Säfsen och KSK’s fina träningsläger. Det skriver jag inget om då Marco W målat en bild som visar hela helgens upplevelse som vi var med och delade!

Men då vägen genom skogarna upp mot Ludvika är så stimulerande så valde vi att tredje helgen på raken låta dieseln knacka genom skogen.

Lilla Finnmarksturen är en av Sveriges största ungdomstävling och går dagen innan ”vanliga” Finnmarksturen. Albin hade peppat hela veckan och värmde med en deltävling i Västmanlands cup på onsdagen som inte gick helt enligt hans plan och var lite revanschsugen.

Nu var han taggad över att få köra en stor tävling men lite snopen över att 9-10åringarna bara skulle få köra drygt 2km. Albin som gillar rötter, sten och backar såg väl inte denna bana som en favorit men laddade ändå.

Fältet leddes av MC-åkare och i vanlig ordning var Theodor Lindgren från Norberg med och tog ganska tidigt täten efter starten där det var några som krokade i varandra i andra kurvan.

fmt-abbe
Foto: Mikael Hallgren          -Albin i väntan på starten

Albin tappade lite under loppet men gled in på en säker 4:e plats.
Nöjd och belåten med en medalj runt halsen blev det en obligatorisk burgare på MC på vägen hem.

 

fmt-abbe medalj
Foto: Mikael Hallgren    

 

Svealandsmästerskapen och Götalandsmästerskapen - En redig soppa på racer

Nu hade vi en hel söndag att göra något kul på i regnet. Så jag styrde kosan mot Örebro och mästerskapen för Svealand och Götaland. Två mästerskap i hopslagna till ett. 71km i H30 skulle avverkas. Stor startgrupp eftersom man slagit ihop två distrikt. Cirka 100 man stor skulle klungan bli.

-Vilket övermod! Det var min tanke kvällen innan när jag stod och preppade min cykel och plockade ihop alla prylar. Hur kom jag på denna tanke att anmäla mig i ett mästerskap på landsväg? En anmälan i affekt kan bara vara det rimliga svaret :-)

Många sensommarbluestankar for genom huvudet. Kanske man skulle stanna hemma, jag hade ju nästan lite hypokondriskt ont i halsen, det skulle det bli regn och kallt, däcken såg inte fräscha ut och jag var tvungen att gå upp tiiiidigt. En söndag. Men, vinnarskallen tog över och jag lämnade tyvärr mitt kanonsupportteam hemma i sovandes i sängarna som förståligt nog var trötta på bilåkande. Lugn som en filbunke utan större förväntningar på resultat och med vindrutetorkarna på max styrde jag upp för klättringen mot Ånnaboda. In i dimman. Tät dimma. Sensommarblues. Tagga nu då!

När starten väl gick var planen att sitta med i klungan, vara lite anonym och spara på krafterna. Masterstarten ner för Ånnaboda var hemsk för de stackars bromsarna, lukten av bromsgummi infann sig. Sakta gled vi ner innan bilen släppte oss fria. Att bara sitta med i en klunga? Nej, om det vore så enkelt. Man får hela tiden vara aktiv, gå med, gå runt axel mot axel försöka hålla en plats om man vill vara långt framme. Målet var att hela tiden ligga bland de 20 första i den 100 man stora klungan som skulle köra 71km. När halva loppet gått och vi var ute på varvbanan var jag fortfarande pigg och fräsch. De utbrytningar som gjordes plockade vi snabbt in i klungan och inför avslutande stigning upp till Ånnaboda var vi en samlad klunga. En bit innan de två sista korsningarna var det lite krig om tätplatserna för att slippa gummisnoddseffekten och vara med vid foten av stigningen.

Jag tappade tyvärr lite innan korsningarna och fick jaga hårt i början av stigningen. Efter 6 extremt röda minuter var benen måttligt krispiga inför spurten. Jag hade tio motståndare på hjul som jag försökte köra av utan att lyckas. Spurt är inte min grej men jag höll undan och klarade andraplatsen i min klunga.

Arkiv: Västmanlands Cup i Köping
Arkivfoto: Jenny Hallgren

 

Jag blev 8e(!) man i mästerskapet, 45s efter vinnande Gustav Dejert från SigtunaMärstaArlanda CK(SMACK).

Så himla nöjd! Sensommarblues, bye!

Med ett leende från örsnibb till örsnibb käkade jag en macka och snackade lite strunt med likasinnade gubbar.

Ett beslut i affekt? Njä, det var nog bara vinnarskallen :-) . Men utgången var kanon! Redan taggad att göra bättre i nästa LVG-lopp 9 september. Tänka lite mer taktiskt och ligga på lite hårdare, för det fanns kraft kvar till det.

Tror jag. Övermod igen.

Skribent: Mikael Hallgren

 

INFO OM HEMSIDAN

Ansvarig för hemsidan är Göran Karlsson.
Har ni information som ni vill ha med på hemsidan, det kan röra sig om resultat, bilder, repotage, evenemangstips med mera, så skickar ni ett mail till goran@kungsorssk.se

 

TRÄNINGSTIDER LÖPNING

Måndagar:
Utegymmet på Åsen 18:30

Torsdagar:
Lockmora 18:30

Söndagar: 
Kolla vår Messenger grupp "Vi som springer"

TRÄNINGSTIDER CYKEL

Torsdagar: 
Lockmora 18:00 lila och svart grupp
Köping 17:30 blå och röd grupp

Söndagar:
Lockmora 9:45

 

TRÄNINGSTIDER GYMPA

Söndagar vintertid.
Se Facebook för info.

Kontakt: Anders Sjöberg

 

BJÖRNLUNKEN
björnlunk_header

 

 

TOUR MODÉEN
 

 

SAMARBETSPARTNERS

Postadress:
Kungsörs SK
C/O Dan Tommila, Skyttegatan 2
73635 Kungsör

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info