Hoppa till sidans innehåll

Cykelcross i Norberg

18 OKT 2009 11:20
Om man kombinerar mycket regn, gräsmarker och cykel så har man resultat av gårdagens tävlingar i Norberg :-)
  • Skapad: 18 OKT 2009 11:20

I går arrangerade Norberg sin deltävling i cykelcross. Trots den sena tiden på säsongen var det ett relativt stort deltagande.

Albin och Mikael Hallgren var med och körde i P6-8 respektive H-sport. Mikael har efter tre års uppehåll från tävlandet åter fattat nummerlappen och smygit igång med ett par tävlinger under sensäsongen i år. Kanske blir det mer nästa år?

Benneth Sundqvist kunde tyvärr inte delta pga förkylning - han som hade legat i och tränat i en av grunderna med CX, springa med cykel... :-)  Likaså Robin Cederth fick avstå pga av förkylning. Benneth och Pernilla var dock på plats och supportade och tog lite bilder, vi tackar för det!

 

Mikael och Albin slog till med varsin 4:e-plats på den bitvis blöta banan. Barnen slapp dock det 10-15 meter långa kärr som var både kallt och djupt...

 

Vill man pröva CX så kan man göra de även om man inte har en cykelcross. Kika på http://www.cxcupen.se/ för mer info.

 

Albin laddar inför starten med lillebror Lucas
Albin laddar inför starten med lillebror Lucas

 

Albin inför starten
Albin inför starten

 

Albin mosar på i uppförsbacken
Albin mosar på i uppförsbacken

 

Mikael genom kärret för första gången av fem...
Mikael genom kärret för första gången av fem...

 

Mikael över ett av de obligatoriska hopphinder
Mikael över ett av de obligatoriska hopphinder

 

Dags för kärret igen som passerades två gånger per varv. 
Dags för kärret igen som passerades två gånger per varv.

 

 

 

Om cykelcross (från Wikipedia):

 

Cykeln

Cykelns egenskaper är optimerade för tävling i enklare terräng och förenklat kan Cykelcrossen förklaras vara en landsvägscykel men med mer robusta hjul, växlar och bromsar. Däcken är också bredare och har större mönster och luftkammare än landsvägsdäck. Ramarna är ofta byggda med horisontella överrör där kablage och vajrar är dragna på ovansidan av överröret. Detta med anledning av att tävlingsmomenten innebär att cykeln ofta måste bäras över plankhinder, trappor eller andra hinder. Vanligt rammaterial är aluminium men även inom Cykelcrossen är numera ramar i kolfiber vanliga. Stålramar förekommer också.

Tävlingsformen

Tävlingarna framförs typiskt på varvbana där varvtiden är omkring fem till tio minuter och den totala tävlingstiden i elit-klassen (elite, prestige) ligger nära 60 minuter. Banan skall innehålla variationer mellan t.ex. stig, sand, väg, park eller äng för att ge cyklisterna tempovariation. Därutöver är hinder vanligt förekommande för att skapa situationer där cykeln måste bäras, de skickligaste cyklisterna kan forcera de vanliga plankhindren genom att hoppa över dessa i farten. Allt detta tillsammans med den i cykelsammanhang relativt korta tävlingstiden medför hög intensitet för de tävlande där stor syreupptagningsförmåga samt manöverskicklighet är två betydelsefulla parametrar. Speciella moment för Cykelcross är just av- och på-stigningar i fart, lyft och bärmoment, kurvtagning samt cykling i sand. Cyklister rekryteras både från landsvägscykling och mountainbike.

Historik

Sporten har sitt ursprung på den europeiska kontinenten och sägs ha sin bakgrund i att förlänga cykelsäsongen och effektivisera vinterträningen. Stora nationer inom Cykelcross är Belgien, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien och USA. Sporten har funnits sporadiskt i Sverige men har först på senare år formaliserats av SCF. Sedan 2006 finns en nationell tävlings-serie (cup) i Sverige. Det första svenska mästerskapen i cykelcross (Mölndals CK, 2008) vanns av: Kajsa Snihs, IK Jarl Rättvik (dam) och Jens Westergren, Falu CK (herr).

Skribent: Mikael Hallgren

 

INFO OM HEMSIDAN

Ansvarig för hemsidan är Göran Karlsson.
Har ni information som ni vill ha med på hemsidan, det kan röra sig om resultat, bilder, repotage, evenemangstips med mera, så skickar ni ett mail till goran@kungsorssk.se

 

TRÄNINGSTIDER LÖPNING

Måndagar:
Utegymmet på Åsen 18:30

Torsdagar:
Lockmora 18:30

Söndagar: 
Kolla vår Messenger grupp "Vi som springer"

TRÄNINGSTIDER CYKEL

Torsdagar: 
Lockmora 18:00 lila och svart grupp
Köping 17:30 blå och röd grupp

Söndagar:
Lockmora 9:45

 

TRÄNINGSTIDER GYMPA

Söndagar vintertid.
Se Facebook för info.

Kontakt: Anders Sjöberg

 

BJÖRNLUNKEN
björnlunk_header

 

 

TOUR MODÉEN
 

 

SAMARBETSPARTNERS

Postadress:
Kungsörs SK
C/O Dan Tommila, Skyttegatan 2
73635 Kungsör

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info