Hoppa till sidans innehåll
Foto: Mikael Hallgren Borlänge Tour

Kungsörs SK på Borlänge Tour

30 MAJ 2013 18:30
Under tre dagar kördes Borlänge Tour, en av Sveriges största och bästa mountainbiketävlingar. Hård och rolig racing under tre dagar på perfekta banor!
  • Skapad: 30 MAJ 2013 18:30

Borlänge bjöd oss på ett underbart försommarväder med sol och värme. Till och med söndagsregnet som alltid brukar dra in över Borlänge Tour uteblev.

 

XCE Cross Country Eliminiering - nytt för 2013

En nyhet som infördes i och med årets upplaga var sprint. Har ni sett sprint på skidtävlingar så vet ni hur det fungerar. Tidskval en och en innan det kördes heat i grupper om sex deltagare.

Banan utgjordes av en 700 meter kort slinga som bjöd på hopp, tvära kurvor, rötter och några stockar som skulle hoppas över. Här gällde det att ha övat på sina "manuals" för att ta sig över stockarna. Hopphindret ställde till det lite för de yngsta som kanske inte hade tränat att hoppa så mycket. Annars var det en mycket intensiv och snabb tävling som främjade publiken.

 

Benneth Sundqvist ställde upp i Hsport och gjorde ett ganska lamt första tidskval där inte kände att han fick till det. Under första heatet sen, hittade han rytmen och kunde mosa på mycket bättre.

Hans insats gav honom en placering i mittenskiktet på 22a plats inför kommande etapp.

 

Borlänge Tour 2013
Benneth över stockhindren. Foto: Mikael Hallgren

Albin Hallgren gör sitt första år i P10-12 och möter hårt motstånd i den klassen. Snabbaste pojk i denna klass imponerade med 38km/h i snitt. Albin körde sitt lopp helt oförberedd då han var för sent till tävlingen för att provköra banan. Så oförberedd på stockar och hopp körde han i mål besviken och ledsen. Men han taggade snart om och blev sugen inför morgondagens lopp.

 

Borlänge Tour 2013
Albin inför tidskvalet.  Foto: Mikael Hallgren

 

 

Mikael Hallgren startade inte på grund av sjukdom, tyvärr.

 

 

XCO Cross Country Varvlopp

Det klassiska varvloppet på lördagen kördes på en kuperad bana som mätte cirka 6km. Intensiv bana med många backar och kurvor gjorde att det inte fanns många ställen at vila på.

 

Albin hade ett bra flyt i starten och forcerade första backen väldigt fint. Backen är brant med lös sand och ofta trång med alla som kommer samtidigt in i den. Många klev av tidigt i backen för att ta den springandes. Albin orkade långt upp i backen innan han tvingades kliva av för att springa resten.

 

Borlänge Tour 2013
Tuffaste(?) stigningen för P10-P12.  Albin bra med där! Foto: Mikael Hallgren

 

Halvvägs in i loppet kom dock skulden till den hårda forceringen och han tvingades slå av på tempot. Albin körde 6km-varvet som skulle köras på 29 minuter, 10 minuter efter vinnaren.

 

Borlänge Tour 2013
Albin börjar hitta sitt tempo.  Foto: Mikael Hallgren

 

Albin och gänget som tampats i nybörjarklassen håller ganska jämna kliv i klassen nu och har inte mycket att sätta emot de tre år äldre killarna.

 

Bennenth var taggad inför de tre varv som varvloppet bjöd på och sugen på en revansch efter gårdagens XCE. Tyvärr var oturen framme och flertalet körde fel! Rakt ut i bushen efter första varvet.

 

Borlänge Tour 2013
Så arg kan man bli då :-)  Foto: Mikael Hallgren

 

Sånt som inte får hända på en tävling av denna klass. Men arrangören var snabbt ut och bättrade på banden så det inte kunde hända igen. Om Benneth vann eller förlorade på felkörningen vet ingen. Men å andra sidan var det sportklass och han låg inte i täten vid tillfället.

Benneth gjorde ett stabilt lopp och kände att alla kurvor gav honom en fördel. Han körde trots felkörningen hem 20:e platsen för etappen.

 

Borlänge Tour 2013
Foto: Mikael Hallgren

Borlänge Tour 2013
Foto: Mikael Hallgren

 

Eftermiddagen tillbringades lite på Mellsta, lite på Kupolen och sen en stund vid hotellet där vi avnjöt en kopp kaffe medan Benneth stretchade(?)...

 

Benneth Stretch
Akta, köper man havrefras för 975kr i månaden blir det så här...  Foto: Mikael Hallgren

 

XCC Cross Country Criterium - nytt för 2013

Söndagens tempolopp var i år utbytt till ännu ett varvlopp, denna gång av typen kortbana på cirka 3,5km. Ett om ännu mer intensivt lopp med otroligt många igångdrag per varv. Banan var lite mindre kuperad än XCO-banan men bjöd ändå på en del branter.

 

Albin hade ett varv på denna bana och var bra med i starten. Fokus för honom var nu att hänga på någon jämlik i klassen vilket han lyckades bra med. Så bra att han passerade honom innan mål och klättrade några placeringar totalt. 35a på etappen och totalt 38a. Albin var nöjd med insatsen och har haft tre roliga dagar i Mellsta-dammet!

 

Borlänge Tour 2013
Lång väntan på start.  Foto: Mikael Hallgren

Borlänge Tour 2013
Foto: Mikael Hallgren

Borlänge Tour 2013
Stabil körning. Foto: Mikael Hallgren

Borlänge Tour 2013
Foto: Mikael Hallgren

 

Benneth såg sin chans på denna bana att kunna klättra i listan. Banan passade honom som handen i handsken och han klättrade under loppet trots en sammanstötning med en annan deltagare som kostatade lite tid. I mål som 22a gav honom 20e plats totalt.

 

Borlänge Tour 2013
Så här glad är man när det klaffar!  Foto: Mikael Hallgren

 

Borlänge Tour 2013
Mys pys i Mellstadammet.  Foto: Mikael Hallgren

 

Prisutdelningen på Borlänge Tour höll i år världsklass med ”champagne”-sprut i alla klasser!

 

Borlänge Tour 2013
Albin och André fick kanske inte slå hål på en champagneflaska, men välja priser kunde de!  Foto: Mikael Hallgren

 

Nästa år hoppas undertecknad på fler från KSK! Stugorna vid campingen är fina och närheten till tävlingspulsen är slående! Finns även bra hotell i närheten.

 

 

 

Skribent: Mikael Hallgren

 

INFO OM HEMSIDAN

Ansvarig för hemsidan är Göran Karlsson.
Har ni information som ni vill ha med på hemsidan, det kan röra sig om resultat, bilder, repotage, evenemangstips med mera, så skickar ni ett mail till goran@kungsorssk.se

 

TRÄNINGSTIDER LÖPNING

Måndagar:
Utegymmet på Åsen 18:30

Torsdagar:
Lockmora 18:30

Söndagar: 
Kolla vår Messenger grupp "Vi som springer"

TRÄNINGSTIDER CYKEL

Torsdagar: 
Lockmora 18:00 lila och svart grupp
Köping 17:30 blå och röd grupp

Söndagar:
Lockmora 9:45

 

TRÄNINGSTIDER GYMPA

Söndagar vintertid.
Se Facebook för info.

Kontakt: Anders Sjöberg

 

BJÖRNLUNKEN
björnlunk_header

 

 

TOUR MODÉEN
 

 

SAMARBETSPARTNERS

Postadress:
Kungsörs SK
C/O Dan Tommila, Skyttegatan 2
73635 Kungsör

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info